Mistanke om ADHD? Tror du, at du har ADHD eller ADD. Måske du har eller måske du ikke har.

I hvert fald skal du få gjort noget ved din mistanke og reagere på den. Det er bedre at blive uredt end at gå igennem en stor del af dit liv, før det bliver opdaget. ADHD er nemlig et psykisk handicap og går aldrig væk. Så jo hurtigere det bliver opdaget, jo bedre stillet er du.

Her på siden lifeonspeed.dk kan du finde alverdens viden, videoer og værktøjer til, hvordan du kan hjælpe dig selv med diagnosen. Men først skal du igennem nogle faser både praktisk og følelsesmæssigt, fra mistanke til udredningen og inden du kan nå frem til diagnosen.

Det kan være meget frustrerende at være dig lige nu, i den periode du er i.Perioden lige inden du tager skridtet til at få talt med nogen om, du tror du har ADHD.

Du kan se i denne her video om udredning af ADHD, hvordan du kan blive udredt. Hvem du skal gå til, hvis du tror, du har ADHD eller ADD, og hvem du skal spørge.

Hvis du er under 18 år, men over 15 år, behøver dine forældre ikke at vide, at du tager kontakt til lægen og beder om en udredning. Det bedste er dog, hvis du kan få dine forældre med, for de kan bruges som støtter i processen og til at fortælle om dig og dine udfordringer igennem livet, når du skal udredes.

Mistanke om ADHD eller ADD?

Vi formes i vores barndom og former identiteten op gennem barndom og ungdom. Identitet er det, du gør, alt du genkender det typiske ved dig selv fra en situation til en anden, til trods for at din opførsel kan variere meget.
Ingen overraskelser som sådan. Det er din grundlæggende opfattelse af:”Hvem er jeg!”

Vores selv-billede ligger grund for de mål vi sætter os, og den måde vi bedømmer vores indsats på. Har din mor angst for edderkopper så, så holder mor sig væk fra edderkopper eller reagerer ved at blive urolig, gå væk og måske ligefrem skriger.

Vi tolker altså andres holdning til os ud fra den antagelse, at de oplever os på nogenlunde samme måde, som vi oplever os selv. Det er social forståelse, og hjælper når vi skal finde mening og sammenhæng i andres opførsel.

Mor kan ikke lide edderkopper, alle ved det, så ingen beskylder hende for at være doven, når hun ikke vil fjerne eller slå edderkoppen ihjel. Det er forudsigeligt, at mor ikke fjerner edderkoppen.

mistanke om adhd

Sider af os selv, som vi ikke vil være med, eller ikke kender eller lægger mærke til, vil vi helst pakke væk. Det er helt forståeligt og ganske naturligt og menneskeligt. Altså ikke at ville vedkende sig de negative træk eller sider. Det kan eks. være uærlig, utro, egoist osv. Nogle træk er ikke så åbenlyse for os, og nogle har vi måske filtreret bort.

Så er der de mere ikke-indlysende egenskaber så som generthed…..og psykiske vanskeligheder som ADHD. Og her kan den sociale forståelse blive udfordret.

Søren er stille og indadvendt, ja faktisk genert. Men når han er sammen med mennesker, som ikke deler den sociale forståelse. Så kan Søren risikere at blive opfattet af eks. sin lærer Dorte, som værende uopdragen eller ligefrem arrogant.

Det kaldes en blind plet eller en skyggeside, som vi ikke altid selv ligger mærke til, men som andre opfanger og ser.

Pointen?

Og nu kommer det så! Pointen!

Mange med ADHD har store blinde pletter. Og vi kan være de sidste, der opdager dem. Ofte først når vi bliver udredt eller vores børn gør. Her får vi set på alle mulige sider af vores historie gennem livet.

Vi har altså ikke kunne se skoven for bar af træer!
Vi har istedet stirret os blindt på ét træ.

mistanke om adhd

Og det er som regel det, der kommer til at gøre ondt, at opdage diagnosen, blive udredt og erkende, at man faktisk ikke har opdaget det før. Det kan være rigtig pinefuldt at skulle se i bakspejlet, og indse hvor svært livet med ADHD har været, både for dig selv men sørme også for omgivelserne.
Og nu står du ansigt til ansigt med et psykisk handicap.

Det er helt menneskeligt at bruge tid på at sluge kamelen. Sådan er livet nemlig. Og sådan fungerer vi.

Mistanke om ADHD bekræftet.

Du har stukket hovedet i busken, måske du er i choktilstand. Din mistanke om ADHD er pludselig blevet bekræftet.

Det er en prøvelse, der skaber uro, og en masse følelser.

Dit udgangspunkt, dine forudsætninger og identitet. Du skal til at ny-identificere dig selv.

Ny med diagnosen ADHD, kan du læse mere om her.
Du finder også en video, der uddyber det, der lige nu sker for dig, og hvordan du bedst kan håndtere det med en ny diagnose.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrev så du får alt ny viden, værktøjer og videoer lige ned i indbakken.

Husk at tage et skridt ad gangen, og hop så over til Ny med diagnosen ADHD.

Møz til dig!

Kilde

Speciallæge i Børn og unge psykiatri Mia Bonde.

Psykolog Sverre Hoem, specialist i klinisk psykologi.