ADHD liv uden medicin – Hvad gør man, hvis man gerne vil leve uden sin ADHD medicin? Eller hvis medicinen ikke hjælper? Hvilke muligheder findes der for, at man reelt kan klare sig uden medicin. Få svarene her!

krise diagnose for ADHD liv uden medicinDiagnose ADHD og hvad så nu?

Det er for mange rigtig svært at forholde sig til, at de har fået en ADHD diagnose, og måske endnu sværere er det at acceptere og forstå, hvis det er dit barn, der har fået diagnosen.
For ethvert menneske, der bliver diagnosticeret med en kronisk sygdom, som ADHD er, opstår der en krise. Når man er igennem den, skal man til at ny-identificere sig selv. Det er en proces, der tager mindst 1-2 år. Jo senere i livet man bliver diagnosticeret, jo sværere er det at forholde sig til. Se videoen her om at have fået en ny diagnose.

Ofte kommer ADHD diagnosen ikke alene, så derfor skal du måske forholde dig til flere diagnoser.

ADHD liv uden medicin

Det helt store spørgsmål er, om man skal vælge medicin fra eller til? Hvordan er et ADHD liv uden medicin?
Er du voksen, kan du fornemme meget mere om medicinen er god for dig, end du kan, hvis du giver dit barn medicin. Hvilke bivirkninger er der ved medicinen? Kan barnet identificere bivirkninger fra medicin? Er det til at leve med ADHD kontra det medicinen kan give, så bedre?

Det kan ofte tage lang tid at finde frem til den rette medicin for dig eller dit barn, og det kan for nogen være rigtig svært. Andre finder den rigtige medicin første gang. Og for nogen lykkes det aldrig at finde den rigtige medicin.

Unge mennesker ønsker ofte ikke at bruge medicin, for de vil rigtig gerne kunne mærke sig selv. De føler medicinen giver dem et for kraftigt filter henover ADHD, og at de ikke er dem selv. Yngre børn bliver som regel ret hurtig klar over, at medicinen gør dem godt, når de tager det. Voksne med ADHD styrer jo selv medicinen og kan som regel regulere det fint. Og nogle lever helt uden medicin.

Du skal vide, at medicin ikke er hele løsningen, når man har ADHD! Medicin KAN være en del af løsningen. For ca. 50% af folk diagnosticeret med ADHD, hjælper medicin.

adhd liv uden medicin helt naturligt alternativ til adhdHvad er dit naturlige ADHD medicin?

Er du en af de 50%, hvor ADHD medicin ikke virker, eller hvor du eller dit barn har så voldsomme bivirkninger af medicinen, så det bare ikke fungerer for dig/jer? Eller har du bare ikke lyst til at spise medicin?
Så findes der heldigvis alternativer.
Det kan kræve en større indsats og også hjælp fra andre, for at få det til at virke i hverdagen.
MEN DET KAN LADE SIG GØRE!

Prøv det endelig af, hvis du af en eller anden grund ikke kan eller vil tage medicin. Det handler ikke om at skulle holde sin ADHD ud, det handler om at lære at leve med den på godt og ondt, at kende udfordringer og sine stærke sider af sin ADHD.

#Omgivelserne med ADHD

Det kan være udfordrende at være ven, familie eller kæreste med en person, der har ADHD. Og det ved vi ADHD´ere godt. At vi kan være noget af en mundfuld for omgivelserne. Derfor er det vigtigt, at du omgiver dig med forstående og rummelige mennesker, der kan støtte dig og rumme dig med alt, hvad der følger med en ADHD´er. Hvis du altid får modstand, så er det ikke givende, og så må du spørge dig selv, om det er godt for dig med den relation.

#Struktur med ADHD

Det er nærmest et fy-ord, for os med ADHD. Vi bryder os ikke om struktur. Og planlægning. Vi hader at blive sat i bås og kasser. Vi kan ikke lide, når ting altid skal gøres på den samme måde,om og om igen. Vi kommer til at kede os ret hurtigt.
Men der hvor vi fungerer allerbedst er med planlægning og struktur. Ironisk nok.

Sørg for at strukturere din uge/ måned og dag. Energifordel så du ikke overbooker dig selv. Eks. stil dig selv det spørgsmål; Hvis jeg er afsted til en fødselsdag lørdag, har jeg så reelt overskud til også at tage afsted til endnu et arrangement søndag?
Identificer dine faldgrupper og styr dine aftaler. Lav et overskueligt ugeskema, så du hele tiden får opdateret dine aftaler. Lad være med at sige ja til aftaler, før du har tjekket din kalender.

Du kan bruge apps, der er specielt lavet til ADHD/ Autisme, som giver dig et godt overblik og er nemmere at styre, hvis den fysiske kalender ikke dur for dig.

#Selvværd og ADHD

Selvværd for os med ADHD er den helt store udfordring. Vi har nemlig slået os selv oven i hovedet i rigtig lang tid. Vi har punket os selv for ikke at kunne dit og dat, hvorfor alting bare var så anderledes for os i forhold til andre.
Når du nu har fået diagnosen, så er der sikkert mange ting, der giver mening for dig, hvorfor ting var, som de var. Her er det vigtigt at vide, at dit selvværd højst sandsynligvis trænger til en overhaling og finpudsning.

Arbejd med troen på, at du er god nok. Louise L. Hay. har skrevet mange bøger og lydbøger om at arbejde med positive affirmationer/bekræftelser. Prøv det af, om det er noget du kan integrere i din hverdag.

Sørg for at give dig selv egenomsorg på alle fronter. Egenomsorg kan være at få ryddet op, gjort rent, få taget et bad, få spist noget ordentlig mad, kom igang med en hobby eller noget træning, få noget hjælp til at styre sin ADHD med hypnoterapi, psykolog, mindfulness osv. (ikke det hele på én gang for så ved du godt, så lykkes projektet ikke…én ting ad gangen. Du er på vej, for du er lige i gang med at læse den her artikel.)

Og hav hele tiden i baghovedet, at du må acceptere, at vi med ADHD, ER anderledes end andre.

hobby med adhd#Hobby og ADHD

Hobbyer har du sikkert haft mange af. Eller også nørder du en hobby helt vildt, hele tiden.
Find dig en hobby. Det lyder så nemt, men det er det altså ikke altid. Især fordi vi hurtigt mister interessen. Men prøv alligevel, og skift bare til en anden hobby, hvis du keder dig.

Hobbyer er med til at træne dit fokus, og skabe noget motivation. Noget som vi også har store udfordringer med. Brug det som en forløsning eller et pusterum. Husk dog på, at hvis du hyperfokuserer i din hobby, kan det godt dræne dig for energi, i stedet for at lade dig op. Så hvis du har en tendens til at hyperfokusere og fordybe dig i noget, så husk at sætte uret, så du kan nå at lade op til næste opgave. Hobbyer kan være have/blomster, kæledyr, fotos, skrivning, maling, sex osv.

#Motion og træning med ADHD

Med ADHD er det vigtigt at få jævnligt motion. Det træner nervesystemet og resten af kroppen. Det kan også give nogle lækre endorfiner ud i dit system, der både er smertestillende men også kanon træning for fokus og væk fra dit tankemylder, der helt sikkert kommer om aftenen. Har du prøvet styrketræning, gå-ture, løb, frisk luft, boksebold, yoga, pilates, cykling, fitness, svømning, qi gong? Kan du finde på noget helt andet, der kan give dig noget motion?

#Computer og ADHD

Nogle med ADHD får det roligt i hovedet af at spille computerspil, xbox, playstation eller hvad man nu kan finde på. Det giver et dopamin-kick at spille. Noget som vi med ADHD elsker. Det er derform det er så nemt for os at blive afhængige af ting. Fordi vi søger det kick hele tiden.
Medicin påvirker og tilsætter dopaminsystemet i hjernen, så hvis du ikke tager medicin, vil du højest sandsynligvis jagte dopamin på alle mulige kreative måder. Og her kan spil være løsningen. Alt med måde selvfølgelig. Bare lad være med at spille, hvor det koster penge, som du kan tabe og blive forgældet af 🙂

#Naturmedicin og ADHD

 • Der findes flere forskellige naturmidler mod søvnbesvær. Nogle har også en beroligende effekt på hele systemet.
 • Camomille compt. giver ro i hoved og nerver. Har du tendens til angst, er det også rigtig godt.
 • Magnesium beroliger nervesystemet og muskler, virker ekstra godt på mange børn. Spis halv dosis morgen og halv dosis aften. Du kan læse mere om hvordan man finder den rigtige dosis magnesium her. Under afsnittet “Magnesium”
 • Fiskeolie Omega3 er godt til os med ADHD, i følge forskningen. Spis fiskeolie hver dag. Forskningen viser, at det bedste forhold mellem EPA og DHA skal være 1.5-2:1. Dvs. 1.5-2 gang mere EPA end DHA. Ialt skal total indtaget på et døgn helst være 1000 mg til yngre børn og 2000 mg til større børn. Er du voksen så 2500-3000 mg om dagen. Nogle skal have mindre.
 • Cannabisolie CBD, altså den uden THC, som man bliver høj af, har mange rigtig stor glæde af at tage som almindeligt tilskud hver dag. 1/2 riskorn olie 1-2 gange om dagen. Det kan også berolige angst, og så booster det også dit immunforsvar.
 • Tag et tilskud folinsyre eller spis B vitamin Complex. Ofte har børn med ADHD en lav ferritin (depot for dit jern) men normal hæmoglobin (blodprocent) Folinsyre kan hjælpe med at booste optagelsen af jern ud til cellerne.
 • Giv et ekstra tilskud af jern i perioder, hvis S-Ferritin er lav. Hvis du ikke har fået det målt, kan du prøve en periode med tilskud og mærke efter, om det har en effekt for dig. Har du lav blodprocent, så har du højst sandsynligt også lav ferritin.
 • Zink er også en af dem,der kan blive lav, når man har ADHD. Giv et tilskud på 30 mg. i 3 måneder og mærk efter, om der er forskel. Forskningen har ikke kunne påvise, at Zink har en virkning på dem, som ikke tager medicin, men der har kunne påvises en bedring og reduktion af medicin, når ADHD folk med medicin, har taget zink tilskud.

#Ro og mental pause med ADHD

Skab ro hver eneste dag, uden undtagelse. Og gerne flere gange om dagen. Det skal være et pusterum for dig selv, uden udefra kommende påvirkninger. Det vil sige ingen tv og telefon.

Ro kan skabes på mange måder:

 • Rolig musik eller guidede meditationer, selvhypnose. Disse kan også øge dit fokus og koncentration.
 • Er du på arbejde, kan du gå ud på toilettet. Sætte dig, lukke øjnene og trække vejret dybt 10 gange. Mere skal der faktisk ikke til. Men så skal du måske gøre det 3-5 gange i løbet af en arbejdsdag, hvis du har en hård dag. Find et niveau, der passer ind.
 • En gåtur ved vandet giver også en form for ro i hovedet eller en tur i skoven. En tur i byen gør ikke.
 • Netflix serier eller film som ikke kræver din fulde koncentration og hvor du ikke skal bruge hovedet for at følge med.
 • Tankefelt terapi, tapning på de forskellige meridianbaner. Zoneterapi og akupunktur jævnligt.

soevn og ro med adhd#Søvn og ADHD

Det er en selvmodsigelse at skrive søvn og ADHD i samme sætning. For de to ting plejer ikke at gå hånd i hånd. Derfor er det endnu mere vigtigt, at du sover i en fast rytme med fast ritual HVER ENESTE dag. Også når du har weekend. Sørg for at du ikke kigger på nogle skærme 1,5 time før sengetid. Lav kun aktiviteter som ikke kræver høj energi og fokus. Gør det samme hver eneste aften.

Tag et tilskud af naturligt søvnhormon Melatonin 1 time før sengetid. Hvis du ikke er til melatonin, så kan tryptonat måske hjælpe. Camilledråber kan også berolige og sammen med magnesium kan det være en rigtig god cocktail.

#Kosten og ADHD

Du kan hente rigtig meget på denne her konto. Altså kosten. Kan du styre din kost og holde et stabilt blodsukker, så kan du mindske dine ADHD symptomer ret meget. Hvis du samtidig spiser udenom bestemte ting og tilsætningsstoffer, så er du virkelig godt stillet.
Forskningen har fundet at de executive funktioner, arbejdshukommelsen og opmærksomheden, bliver væsentlig bedre, hvis man kan holde sit blodsukker fuldkommen stabilt. 64% af forsøgspersonerne oplevede 40% forbedringer på alle fronter.  Læs mere om hvad der er godt og sundt at spise, når man har ADHD.

Få styr på din tarm, så får du styr på mange andre ting i din krop.

Hold øje hver eneste dag med mad, søvn og aktiviteter og aftaler, og prøv om du kan spotte en mønster for dine triggerpunkter. Hvornår du bliver udmattet, får nedsmeltninger, og hvornår du har energi og overskud? Ofte tror vi, at vi har styr på det hele, men pludselig væltes hele læsset at en lille ting, og så kommer nedsmeltningen.
Kender du børn med ADHD, så er det meget tydeligt, at de helt små ting kan være den udløsende faktor for en total nedsmeltning.

Find din indre detektiv frem, så du kan finde det niveau, der passer til dig og dit liv med ADHD uden medicin.

Lad mig høre fra dig, hvis du har en god ide eller erfaring med ovenstående. Du må selvfølgelig også skrive, hvis du har spørgsmål eller andet.

Rigtig god fornøjelse med dit nye job som detektiv!

Møz

 

Kilder

Professor MD. Sandy Newmark og The Lancet

Speciallæge i Børn og unge psykiatri Mia Bonde

Funktionel Mediciner i Ernæring Umahro Cardogan

mg