Ny med diagnosen ADHD? ADHD og følelser hænger sammen. Især lige når man har fået diagnose ADHD. Nydiagnosticering med ADHD eller ADD kan få en masse følelser frem. Her får du et indblik i, hvad du måske kan bøvle med i forhold til den nye diagnose. Og hvad kan du selv gøre?

Ny med diagnosen ADHD og følelser

Du har eller er formentlig igennem en udredning for ADHD, og sidder måske lige nu med en masse blandede følelser omkring diagnosen ADHD.

Måske du i en tid har eller måske hele dit liv, kæmpet med en eller anden form for problem. Problem med at holde opmærksomheden eller styre din impulsivitet og måske endda hyperaktivitet.

Disse ydre kerne symptomer for ADHD er netop det, som har hjulpet dig videre til at blive diagnosticeret med ADHD. Det er dog mindre anerkendt at tale om og finde viden om de følelser, der opstår med en ADHD diagnose.
Fælles for mange med en ny ADHD diagnose er følelser af vrede, sorg, skam, isolation og endda håb, men det er sjældent, det er disse sider, der behandles eller tales om med en ny diagnose.

Har fået diagnosen ADHD og hvad så nu?

Nyligt diagnosticerede voksne med ADHD oplever blandt andet følelser af vrede, sorg og tristhed. Selv voksne som er tidligt diagnosticeret i deres liv, kæmper ofte med isolation, skam og overvældelse. Og nogle oplever, at når de får diagnosen, at der opstår en form for håb for første gang i lang tid.

Har du svært ved at forholde dig til diagnosen?
Det er for mange rigtig svært at forholde sig til, at de har fået en ADHD diagnose, og måske endnu sværere er det at acceptere og forstå, hvis det er dit barn, der har fået diagnosen. Selvom du er forældre til et barn med ADHD, så vil du opleve, at du også går igennem disse stadier.

For ethvert menneske, der bliver diagnosticeret med en kronisk sygdom, som ADHD er, opstår der en krise. Når man er igennem den, skal man til at ny-identificere sig selv. Det er en proces, der tager mindst 1-2 år. Jo senere i livet man bliver diagnosticeret, jo sværere er det at forholde sig til.

Ofte kommer ADHD diagnosen ikke alene, så derfor skal du måske forholde dig til flere diagnoser.

4 følelser som du kan opleve med en ny ADHD diagnose.

#Vrede

Når du lige har fået diagnosen ADHD, vil du højst sandsynligvis blive ramt af vrede, skuffelse og frustration. Mange bliver vrede og frustrerede over ikke at have fået diagnosen noget tidligere. Vred over hvor svært det måske har været igennem hele uddannelsessystemet, hvor man med en ADHD diagnose kunne have fået hjælp tidligere.
Nogle bliver meget vrede og frustrerede over, at sundhedssystemet ikke har opdaget det tidligere, så hjælpen kunne være sat ind med det samme.

Mange oplever også at blive vred på familien, fordi de ikke har spottet og hjulpet med at identificere og styre lidelsen tidligere.

ny med diagnosen adhd og foelelser

#Sorg

Der findes forskellige stadier af sorg, og sammen med vreden opstår der også sorg. Sorg over “hvad der måske kunne have været”. Bekymringer over, hvad man er gået glip af som udiagnosticeret ADHD´er. Man kan opleve sorg over, de relationer man har mistet, og hvorfor man handlede, som man gjorde. Nogle oplever følelse af benægtelse eller endda chok, når de opdager, er der faktisk et navn for, hvad de har oplevet hele deres liv, og det hedder “ADHD”.
Læs mere her om myter om ADHD

#Skam og isolation

En anden fælles oplevelse som voksne med ADHD også oplever, er følelsen af isolation. Det kan være en overvældende følelse at være alene med sine udfordringer.
Mange har i forvejen levet isoleret, hvor de ubevidst har beskyttet sig selv for at havne i misforståelser fra andre eller for at undgå den velkendte oplevelse af afvisning, som de kender så godt fra opvæksten.Mon du isolerer dig ubevidst?

Voksne med ADHD isolerer sig ofte pga. følelsen af skam. Skam som de har oplevet i gennem opvæksten med en udiagnosticeret ADHD. Netop fordi verden har mødt dem med at “ADHD findes ikke”, eller de simpelthen føler, “at de ikke har forsøgt nok”, eller at de bare skulle have “taget nogle bedre og andre valg”. På den måde er skammen opstået og blevet en tro følgesvend igennem livet.

#Håb

Og midt i al kaos af overvældende følelser af vrede, sorg og tristhed, begynder mange, der netop har fået diagnosen ADHD, at føle positive følelser. For første gang i lang tid føles det som om, der er et håb. Det bliver en form for lindring, at der endelig er sat navn på det, som de har oplevet i alle disse år.

Forældre til børn med en ny ADHD diagnose oplever en voldsom lettelse. Lettelse over, at det de havde mærket og tænkt om deres barn, er reelt nok. Og så kommer den dårlige samvittighed over, at man ligefrem håbede, at barnet havde en diagnose. Det er helt typisk og ganske normalt, at man som forældre føler sådan.

Det er en lettelse for mange at få en ADHD diagnose. For så er man ikke er vanvittig. Det du har oplevet, er reelt nok. Lettelse over, at du ikke længere er alene, at der er andre som dig, der er ligesom dem. Der er faktisk folk med ADHD, som har succes på den ene eller anden måde, og at de kan håndtere samme udfordringer med ADHD. Der er håb.

Der opstår håb og tro på, at livet kan være anderledes fremadrettet. Der opstår et håb om, at man endelig kan være i stand til at holde fast på lykke, opleve personlig- og faglig tilfredshed.ny med diagnosen adhd change hope

Hvad skal man gøre med en ny diagnose med ADHD?

Om du er 18 eller 80 år, så er det vigtigste for dig med ADHD, som oplever ovenstående følelser, at få snakket med nogen. Det handler om, hvordan du kan lære at minimere din ADHDs udfordringer, og hvem der kan støtte dig i at opdage, udforske og maksimere dine medfødte, fantastiske ADHD talenter, færdigheder og kvaliteter. Der er nemlig rigtig mange fede ting ved at have ADHD.

Det kan du gøre, når du får en ADHD diagnose.

  • Find en person du stoler på, som tror på dig og din ADHD-diagnose, og tal med vedkommende.
  • Du kan også tale med din læge, som måske har støttet dig til at blive diagnosticeret.
  • Søg en masse information om at forstå ADHD og find ud af dine behandlingsmuligheder.
  • Søg støtte fra andre personer med ADHD i online-grupper og fora.
  • Find en fællesskabsstøttegruppe med personlige møder.
  • Find en psykolog med speciale i ADHD, der kan hjælpe dig til at forstå de følelser, du kæmpe med.
  • Find en god ADHD-coach, der kan hjælpe dig til at forstå din ADHD-hjerne, så du kan bevæge dig fremad i dit liv, på en positiv måde.
  • Søg kommunen om bostøtte hjælp §85 Serviceloven

Det er meget vigtigt, at du omgiver dig med mennesker, der er støttende og rummelige. Du har måske brug for praktisk hjælp fra dem, og det nytter ikke, at de har modstand på at hjælpe dig, fordi de ikke tror på diagnosen. Du har garanteret rigeligt travlt med at slå dig selv oven i hovedet. Det behøver din omgangskreds ikke at hjælpe dig med det.

Ofte kan du opleve, at familie har svært ved at forstå diagnosen, for det kræver, at de også skal se dig i et nyt lys. Mange kameler skal sluges, for nogle af dine familiemedlemmer vil opdage, at de burde have opdaget og givet hjælp tidligere i livet.

Det kan du ikke gøre noget ved nu, men du kan finde masser af oplysning og viden om din nye ADHD diagnose, og sørge for at få hjælp af ovenstående muligheder. På den måde får du skiftet dit fokus og kan bevæge dig fremad, på en positiv måde. Stille og roligt vil du opdage alle de talenter, færdigheder og kvaliteter som du også har og er.

Del gerne hvis du kunne lide artiklen.

Kæmpe møz til dig.

Kilder

Healtyplace.com

Speciallæge i Børn og unge psykiatri Mia Bonde.

Psykolog Sverre Hoem, specialist i klinisk psykologi.