Fiskeolie og ADHD, kan være en løsning for nogen, ikke for alle. Men måske er det en god ide at prøve det af? Det kan i hvert fald ikke skade at booste din krop med lidt ekstra vitaminer og mineraler.

Måske virker medicin for dig ikke særlig godt, eller måske vil du gerne give dit barn eller dig selv en mulighed for at klare sig bedre med sin ADHD og nogle kosttilskud. Og så kan det være løsningen at prøve naturlige veje til at kontrollere sin ADHD på.

ADHD liv uden medicin? Her får du en masse gode råd og tips til et liv uden adhd medicin!

Fiskeolie som kosttilskud

Kosttilskud er generelt et kontroversielt emne, uanset om man har ADHD eller ej. Og hvad forskningen peger i retning af?

Forskningen er ikke enig. I Danmark har man ikke fået samme resultater med eksempelvis brugen af fiskeolie, som man har via forskningen i andre lande som Norge, Sverige og USA. (1)

I følge Fødevarestyrelsen er det helt uskadeligt at prøve fiskeolie og andre kosttilskud af, når man har ADHD.(2)
fiskeolie og adhd

Fiskeolie og ADHD

Fiskeolie Omega3 kan have en gavnlig effekt på op til 50% af personer med ADHD. (3)

Det anbefales at spise fiskeolie hver dag.

Forskningen viser, at det bedste forhold mellem EPA og DHA skal være 1.5-2:1.
Dvs. 1.5-2 gang mere EPA end DHA.

Ialt skal total indtaget på et døgn helst være 1000 mg til yngre børn (under 12 år)  og 2000 mg til større børn (over 12 år). Er du voksen så 2500-3000 mg om dagen. Nogle skal have mindre. Hvis du får diarré så skru ned. Du kan evt. starte langsomt op, så maven ikke går amok.

Hvilken fiskeolie skal du vælge?

Det er vigtigt, at du tænker over, hvilken fiskeolie du køber. Der findes flere gode på markedet, som har det rette indhold af fedtsyrer. Jeg nævner nogle stykker her på siden. Listen er ikke fyldestgørende. Blot for at du kan få en fornemmelse af, hvad der findes af fiskeolie på markedet. Det er også er et spørgsmål om pris.

Test altid din olie. Tyg i en kapsel, og smag på olien. Den må ikke smage harsk, og den må ikke smage af særlig meget fisk. Det skal helst bare være en olieagtig smag, du får i munden.(med mindre der er tilsat smag i selve produktet)

EyeQ fiskeolie 

EyeQ fiskeolie har været progressive og bliver ofte fremhævet i forhold til autisme og ADHD. Det gør de, fordi der er evidens bag deres undersøgelser.

Olien er lavet på sardiner og ansjoser. De fanges på tidspunkter af året, hvor kødet har et naturligt højere indhold af EPA i forhold til DHA.

Fiskeolien fremhæves også, fordi de producerer en ren olie uden tungmetaller. Netop fordi sardiner og ansjoser er først i fødekæden, bliver ophobning af tungmetaller og pesticider minimal.

EyeQ fiskeolie fåes i forskellige varianter, så dem der ikke kan sluge piller, kan spise det flydende. Der findes også forskellig smagsvarianter.

EyeQ fiskeolie har det rette forhold 1.5/2:1 for EPA:DHA.

EyeQ bruger certificeret fiskeolie. Det er en uafhængig organisation, der udsteder certifikatet i overensstemmelse med kriterierne for “Friend of the Sea” for produkter fra bæredygtigt fiskeri.
fiskeolie og adhd sardin

Eskimo fiskeolie

Eskimo fiskeolie er også et af de førende produkter på markedet. Og ligner til forveksling EyeQ fiskeolie.

Olien er lavet på ansjoser, der har et naturligt indhold af omega-3 fedtsyrer.

Eskimo fiskeolie har det rette forhold 1.5/2:1 for EPA:DHA. i forhold til forskningsresultaterne.

Olien er renset for pesticider og tungmetaller.

Fås også i flere varianter og smag.

Eskimo fiskeolie er også godkendt og certificeret. Det er en uafhængig organisation, der udsteder certifikatet i overensstemmelse med kriterierne for “Friend of the Sea” for produkter fra bæredygtigt fiskeri.

Solaray fiskeolie

Solaray fiskeolie stammer fra små, vildtlevende fisk

Fiskeolien har det rette indhold af forhold mellem EPA og DHA

Det er ikke oplyst, om Solarays fiskeolie bliver renset for tungmetaller, ej heller om der er certificat på bæredygtigt fiskeri.

Tilgengæld producerer de en krillolie, som altså er lavet på krill (små krebse) Den hedder Krillivita.

Krillivita har både det rette forhold i EPA og DHA, er bæredygtigt og også renset for pesticider og tungmetaller.

Vil du have mere viden om ADHD, så tilmeld dig gerne nyhedsbrevet.
Én gang om måneden får du en mail om, hvad der er sket siden sidst på siden.

Kilder

1- se under nr. 3 for amerikanske og britiske undersøgelser

1- Forskning om Omega 3 og psykiske lidelser

1- Lidt mere forskning om ADHD og Omega 3

1- Københavns Universitets rapport om kostændring ved ADHD

2- Fødevarestyrelsen

3- Linket går til Webinar med Sandy Newmark Amerikansk professor MD. Sandy Newmark. Han er leder af en Neuroudviklings Klinik på University of California, San Francisco. Han har blandt andet skrevet en bog “ADHD without drugs, a guide to the natural care of children with ADHD”. Hans indgangsvinkel til ADHD er, at det er vigtigt, at man påvirker børn med ADHD integrativt, altså på flere områder, så som relationer i familien,skole,venner og samfund, søvn, stress og motion, så det bliver en helhjertet indsats og ikke kun via en enkelt område

3- British Journal of Nutrition 2012 

3- Om forskning og tilsætningsstoffers påvirkning af ADHD

EyeQ fiskeolie

Eskimo fiskeolie

Funktionel Mediciner i Ernæring Umahro Cardogan

Anette Harbech Olsen “Mad for livet”