Fidgets og squishies til ADHD er faktisk godt. Det er en god øvelse til at lære at holde opmærksomheden og fokus på. Læs mere herunder om, hvordan du snyder hjernen. 

Har du også hørt rigtig mange gange på, at nu skal du sidde stille på stolen, læg din kuglepen fra dig, lad være med at vippe på stolen, stop med at fise rundt, sæt dig ned og sid stille. Hold dit fokus på det, du er i gang med?
Og måske har du syntes, at det var helt umuligt at gøre som du blev bedt om? Det er der faktisk en rigtig god forklaring på, og endnu bedre, flere værktøjer til hvordan du kan få mere ro i kroppen og meget mere fokus og koncentration, når du har ADHD.

Opmærksomhed med ADHD

Alle mennesker har det! Det der kaldes flydende opmærksomhed. Det handler om, at når hjernen holder fokus på en bestemt ting, vil der alligevel være en smule fokus på det, der sker omkring dem. Det er et overlevelsesinstinkt fra ur-mennesket.

“Jeg er stenaldermor, jeg har 5 børn, og jeg skal sørge for at holde styr på børnene, og lave mad til, når mændene kommer retur fra jagt. Jeg har et lille nyfødt barn, og det har jeg fokus på. Samtidig har jeg via min flydende opmærksomhed styr på, at de 4 andre børn ikke kommer til skade eller bliver væk. Det handler om, at alle skal overleve.”

Det er jo virkelig en cool evne at have!

Os med ADHD har den også, men vi mangler et filter til den flydende opmærksomhed, så vi har opmærksomhed ALLE VEGNE.

Som stenaldermor med ADHD, ville jeg høre fuglene synge, høre egne og ALLE andres børn, og hvad de snakker om. Jeg ville mærke solen, om det var varmt, jeg ville mærke, hvis jorden var fugtig, jeg ville høre alle de andre tale sammen og følge med i deres samtaler. Jeg ville høre bierne summer. Jeg ville høre børn, der falder og skriger, også selvom det ikke er mine, jeg ville reagere på ALT!

Undtagen at have et fokus på mit eget spædbarn, for jeg ville være mere optaget af alt det andet.

Os med ADHD har intet filter i den flydende opmærksomhed. Vi holder øje med alting og er på det vildeste overarbejde i vores hjerner.

Hvordan kan fidget og squishy hjælpe på ADHD

squishy og fidgets er gode til ro ved adhdFidgeting (altså det rastløse element en person med ADHD har, og som regel det der kommer til udtryk i uro på stolen, eller klikken med kuglepennen) er ikke kun et symptom på ADHD. Det er faktisk en coopingmekanisme for at snyde din egen hjerne til at holde fokus. Smart ik.?

Når du bruger en fidget/ squishy, så siger du til din flydende opmærksomhed:” Nu giver jeg dig et job, du skal holde fokus på denne her ting” Og så får du faktisk overskud til at holde fokus på det der er vigtigt!

Hvad kan man bruge af fidgets til ADHD, og hvornår er det godt at bruge?

Det skal helst ikke genere andre med lyde, så drop den klikkende kuglepen eller den høje musik.

  • Elastik til fingrene, du kan bruge i skolen, foredrag og møder.
  • Tyg tyggegummi.
  • Doodle – lav små tegn og kruseduller. når du skal sidde stille.
  • Når du laver lektier, så tag høretelefoner på og hør musik. Hvis du rokker for meget med, så skal du måske prøve at finde noget mere roligt musik.
  • Når du ser TV eller har undervisning, er en fidgetspinner god men også squishy er gode.
  • Børn der er urolige i timerne og ikke må bruge fidget eller squishy. kan have stor glæde af en kasse under bordet med en bold i. Så kan de bruge fødderne til at køre bolden rundt, og så har de begge hænder fri.
  • Telefon bruges også af mange som en fidget, men overvej om det virker uhøfligt, hvis du sidder i en gruppe.
  • Pil i dit hår, split dine ender, hvis du har langt hår. Og selvfølgelig kun hvis du ikke lige har andre muligheder i nærheden.

Hvad findes der af muligheder for fidgets?

Du kan finde flere fede fidget her. Det er sådan nogle gummidutter du hiver i.

Denne her er min favorit. The ultimate fidget rings

Hvis du vil prøve at lave dem selv og meget billigere, så se videoen her om “how to make a fidget toy.”

Hvis du er mere til at hive i ting, så prøv at tjekke de her boinks ud.

Mangler du ideer til squishy, kan du se det store udvalg her.

Er du til tangles, så prøv dem her.

Mangler du lige en doodle bog, så er der sådan en her.

Del gerne hvis du kunne lide artiklen.

 

Mega kram til dig

Kilde

Melissa Ferry, har specialiseret sig med indlæringsvanskeligheder.

ADDitude har flere spændende artikler om fidget og hvordan man bruger det korrekt

Og lidt mere videnskab om fokus og fidget