Kan man påvirke ADHD symptomerne via kosten? Få en masse viden fra forskningen, om hvilken kost, der er god for dig, der har ADHD. Du kan faktisk mindske dine symptomer væsentligt.

Du har måske hørt, at sukker ikke er godt for folk med ADHD, eller ligefrem fået af vide, at folk har ADHD, fordi de spiser sukker. Men er det nu også hele sandheden?

Det er korrekt, at man også kan påvirke ADHD symptomerne via kosten. Det får ikke ADHD til at forsvinde, men du kan forbedre din livskvalitet væsentligt ved at spise bestemte ting og holde dig væk fra nogle bestemte ting.

sund kost for folk med adhdHvert eneste menneske med ADHD er forskellig sammensat, med forskellig fysiologi og biokemi, forskellige styrker og svagheder. Derfor er det ikke nødvendigvis ens for alle med kosten, så derfor er det vigtigt, du prøver dig frem, hvad der virker for dig.

Forskning om kost

Jeg har samlet en masse forskningsresultater og viden fra en amerikansk professor Sandy Newmark. Han er leder af en Neuroudviklings Klinik på University of California, San Francisco. Han har blandt andet skrevet en bog “ADHD without drugs, a guide to the natural care of children with ADHD”. Hans indgangsvinkel til ADHD er, at det er vigtigt, at man påvirker børn med ADHD integrativt, altså på flere områder, så som relationer i familien,skole,venner og samfund, søvn, stress og motion, så det bliver en helhjertet indsats og ikke kun via en enkelt område. (1)

Hvad er god og dårlig kost for dig med ADHD?

Du behøver ikke gå all in med det samme. Det skal jo helst være overkommeligt, så tag en ting ad gangen, så du ikke føler, at du skal lave om på alt. Det skulle jo gerne være sjovt med den nye livsstil.

# Blodsukker

Hold dit blodsukker stabilt. Det handler om at spise mad, som ikke påvirker dit blodsukker særligt. Ting som eks. påvirker dit blodsukker meget er pommes frites. Tjek det glykæmiske index, og se, hvordan hver ting påvirker dit blodsukker. GI skal være lavt, helst under 55 (2) Og faktisk gerne lavere. Kig også på Glykæmisk Load– Det tager højde for, hvor meget du har spist, og hvordan blodsukkerpåvirkning så bliver.
Et forsøg med lav –glykæmisk morgenmad viste at blot efter 30 og 120 min, forbedrede ADHD børnene de udøvende funktioner, arbejdshukommelsen og opmærksomheden væsentligt (3)

# Kunstige farver, smag- og tilsætningsstoffer

adhd kost kemiSpis så vidt muligt efter “fra jord til bord”-princippet. Det vil sige så lidt forarbejdet mad som muligt. Der er især fokus på tilsætningsstoffer, kunstige farver og konserveringsmidler. Kunstigt fremstillet sodium benzoate (E211), som kan blive tilsat i mange slags mad, cremer og dåser, kan for nogen påvirke dem kraftigt. Sodium Benzoate findes naturligt i nogle frugter, og det i sig selv er ikke farligt. Men når man tilsætter det i slik, farver og andre kombinationer, så bliver det en farlig coctail. Nogle mennesker udvikler en sensitivitet overfor stoffet. Ofte ses hyperaktivitet som et symptom.
I Europa er der advarsler som “Dette kan påvirke aktivitet og opmærksomhed på børn” på nogle ting, der indeholder farvestoffer Yellow5, Red40 og andre.

I et forsøg blev der givet SB mixet med kunstig farve og konserveringsmiddel, 153 børn på 3 år og 144 børn på  8/9 år fik mix eller placebo. Resultatet var stigende hyperaktivitet. (4)

# Sammensætning af fedt, protein og kulhydrater

Generelt bør man skære det mættede fedt og transfedtsyrer ned, når man har ADHD. Økologisk koldpresset kokosolie går under mættet fedt, men da fedtsyrer her er anderledes, kan du sagtens bruge dette.
Så skal man skrue op for protein fra høns og fisk (altså ikke de 4-benede) og allermest fra økologisk dambrug, ikke fra dåse.
Kulhydrater skal helst være simple, eks. brug søde kartofler i stedet for almindelig kartofler osv.

Vil du vide mere om hvordan du hurtigt kan spise dig til en sund tarm?

Du skal dog stadig følge listen nedenfor i de 4 uger, du skal finde frem til, hvad din ADHD bliver påvirket af.

usund kost for folk med adhd

Mælk,hvede,gluten,æg bør undgåes en periode for dig med ADHD.

# Madvarer som ikke er gode for folk med ADHD!

Der er nogle ting i kosten, som påvirker folk med ADHD mere end andre. Hovedsynderne er listet herunder. Prøv at udelukke dem fra din kost i 4 uger, og tilsæt en ad gangen i nogle dage, fjern det igen, og tilsæt næste produkt for at se, om du er sensitiv overfor lige netop den gruppe.

Mælk – alle mælkeprodukter. Du må heller ikke spise noget laktosefrit. Det skal være helt frit for komælk.

Hvede – Hvede har vist sig, at påvirke ADHD symptomer ret meget. Hvede findes også i glutenfri produkter, kaldet hvedestivelse, så derfor er det bedst at spise hjemmebagt brød uden hvede i de 4 uger.

Gluten – Gluten er et protein i rug,hvede og byg som giver brød en elastik. Få opskriften på et lækkert glutenfrit og mælkefrit rugbrød.

Havre – skal købes glutenfrit, så er du sikker på, det ikke er kontamineret af gluten.

Soya – soya kan godt ligne gluten i strukturen, så derfor skal soya også udelukkes, da man kan have en sensitivitet overfor dette.

Æg – nogle er ret sensitive overfor æg

Peanuts – dette gælder ikke andre nødder, kun peanuts.

Tarmen er altafgørende for, hvordan dit immunforsvar, hjerne og trivsel generelt er. Vil du gerne have flere gode råd til, hvordan du nemt og hurtigt får dig en sund tarm, så har jeg skrevet mere om det her i linket.

 

Kunne du bruge artiklen, så del den gerne!

 

Mega Møz til dig

Kilder

1 – Linket går til Webinar med Sandy Newmark

2- Fødevarestyrelsen

3 – British Journal of Nutrition 2012

4 – The Lancet 2007, og http://naturallysavvy.com/eat/this-is-why-sodium-benzoate-is-so-scary